Kiev Yunus Emre Enstitüsünün Türkoloji Alanındaki Çalışmalara Bilimsel Katkısı Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Kiev Yunus Emre Enstitüsünde, Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağlayan Yılmaz’ın alandaki son bilimsel çalışması olan “Türkçede Anlam Birimlerinin Bilgi Kuramı Temelinde İşaretlenmesi” isimli kitabı Ukraynalılara tanıtıldı.

19 Ekim 2018 tarihinde Enstitünün ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtım programında konuşan Dr. Çağlayan Yılmaz, yapmış olduğu çalışmanın çıktılarını katılımcılarla paylaştı.

Türkçe’nin konuşma dilini ve bu bağlamda yazma dizgelerini gelecekte nelerin beklediğine dair fikir oluşturabilmek için bilimsel bir zemin oluşturduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, çeşitli çağdaş metinler üzerinden Türkçede sık kullanılan kelimelerin anlam değerlerini tespit ettiğini söyledi.

Ses bilimi söz konusu olduğunda ön yargılardan kurtulmanın dil bilimcilerin konuşulan dilin ses diyalektiğini doğru analiz etmeleri gerekliliğine de değinen Yılmaz, bunun çıkarsamalarda bulunabilmek açısından ne kadar önemli olduğunu örneklerle açıkladı. 

Geçtiğimiz yıl Yunus Emre Enstitüsünce yürütülen Türkoloji projesi kapsamında Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde görev alan Dr. Yılmaz, çalışmanın büyük oranda Kiev’de yazıldığını da kaydetti.

Tanıtım programı Dr. Çağlayan Yılmaz’ın,  Ukraynalı Türkologlar ve Türkoloji öğrencilerine imzalı kitap hediye etmesi ile son buldu.