Uluslararası Konuşma Kulübünün Üçüncüsü Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitsüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Konuşma Kulübü’nün üçüncüsü 13 ülkeden 14 enstitünün katılımıyla gerçekleşti. İtalya, Mısır, Ukrayna, Romanya Ürdün, Polonya, İran, Kuzey Makedonya, Kosova, Fas, Senegal, Filistin ve Malezya ülkelerinde Türkçe öğrenmekte olan yaklaşık 40 öğrenci bu hafta Covid-19 salgını sonrası dünyayı bekleyen sosyal ve ekonomik değişimleri tartıştılar.

Konuşma kulübüne katılan öğrenciler Covid-19 salgını ve karantinanın hem hayatlarını değiştirdiğini ve hem de birçok yeni olgu ve fırsatın farkına varmalarını sağladığını söyledi. Ürdün'den programa katılan Aisha Alkhatib karantina sırasında daha önce fark etmediği yeni yeteneklerini keşfettiğini belirtti. Daha önce yoğun iş temposundan dolayı hobilerine vakit ayıramayan Alkhatib karantina sürecinde yemek yapma hobisi edindiğini ve bu konudaki yeteneğinin farkına vardığını ifade etti.

İtalya’dan katılan Kardiyolog Angela Gurdo Di Castelmenardo ise salgından önce hastaları ile aralarında engel olmadığından dolayı hastalarıyla daha güçlü duygusal bağlar kurduğunu ancak salgından sonra maske ve koruyucu giysi gibi birçok önlemin alınmasından sonra bu hastalarıyla iletişimin azaldığını, araya fiziksel engellerin girmesinden dolayı kendisinin duygusal anlamda hastalarından uzaklaştığını hissettiğini söyledi.

 Ukrayna’dan Nataliia Lynnyk ise karantina şartlarında ailevi bağları kuvvetlendirdiğini, uzaktaki aile bireyleriyle bile iletişiminin arttığını ve daha fazla şey paylaştıklarını ifade etti. Kudüs’ten etkinliğe katılan 17 yaşındaki Betül Abbasi karantinada insanların kendini geliştirmeye fırsat bulduğunu, birçok kişinin dil öğrenmeye başladığını ve bu yüzden insanlığın entelektüel kapasitesinin artacağını söyledi.

 İtalya’dan katılan ekonomist Stephano Siviero salgın sonrasında İtalya’da üretimin artacağını ancak bu artışa ulaşmanın uzun bir süre alacağını söyledi. Romanya’dan programa katılan Aysel Saganai, karantina sürecinde Türkiye’nin ülkelerine yardım gönderdiğini ve bunun çok önemli olduğu ifade etti. İran’dan katılan Sogand Jalouli ise karantinadan dolayı hayvanların hayatının da olumsuz etkilendiğini, karantina sırasında ve sonrasında hayvanlara yönelik tavrımızın değişmesi gerektiğini belirtti.

Covid 19 karantinası sonrası dünyayı bekleyen günler konusunda fikir alışverişi yapan öğrenciler etkinliğin gerçekleştirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Sosyal medyadan canlı yayınlanan etkinlik birçok ülkeden yüzlerce izleyiciye ulaştı.