Kiev’de "Dünden Bugüne Türk Kadını" Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Kiev Yunus Emre Enstitüsü, “Dünden Bugüne Türk Kadını” adlı panel düzenledi. Kiev Milli Dilbilim Üniversitesi konferans salonunda, 6 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen program Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Ahmet Yağmur Güldere’nin eşi Seda Güldere’nin açış konuşması ile başladı.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reyhan Çelik ve Boris Grinçenko Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olga Hamedova’nın konuşmacı olarak yer aldığı panelde tüm detayları ile Türk kadını ele alındı.

Doç. Dr. Reyhan Çelik, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne Türk kadınının toplumda oynadığı öncü rolü anlattı. Tarihin her döneminde Türkiye’de kadının etkin bir toplumsal öğe olduğunu belirten Doç. Dr. Çelik, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bu etkinin daha da arttığını ifade etti. Türkiye’de kadının; miras ve mal edinme, seçme ve seçilme gibi birçok hakkı diğer dünya ülkelerinin birçoğundan daha önce edindiğinin altını çizen Çelik, günümüzde de Türk kadının toplumun değiştirici ve dönüştürücü bir dinamiği olduğunu vurguladı. 

1920-1930 yılları arasında Ukrayna basınında Türk kadını imgesini ele alan Doç. Dr. Olga Hamedova ise özellikle Halide Edip Adıvar’ın Ukrayna basını tarafından tanınırlığına dikkat çekti. Hamedova, Ukraynalı kadın yazar Olena Kysilevska’nın edebi eserlerindeki Türkiye anlatısının özelliklerini de katılımcılarla paylaştı.  

Panelde, Dilbilim Üniversitesi’nin Türkoloji öğrencilerinin yanı sıra EkoAvrasya Derneği Ukrayna Yönetim Kurulu Başkanı Evren Damyan, Genel Sekreteri Kadir Çurku, DEİK/Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Rasim Bekmezci ve Kiev’de yaşayan Türk toplumu kadınları yer aldı.