100. Yılında Millî Mücadele​ Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

16 Mayıs 2019’da Kiev Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “100. Yılında Milliî Mücadele” adlı panel programı Kiev Milli Dil Bilim Üniversitesinde gerçekleştirildi.  Yaklaşık 100 dinleyicinin katıldığı etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Sn. Yağmur Ahmet Güldere’nin konuşması ile başladı. Büyükelçi Güldere, Millî Mücadele'nin Türk milletinin zorluklarla başa çıkma iradesini gözler önüne serdiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kalan, Birinci Dünya Savaşı’na ve Millî Mücadele öncesinde Türkiye’nin ve dünyanın genel durumuna değindi. Avusturya-Macaristan veliaht prensi Ferdinand’ın Bosna’ya düzenlemiş olduğu bir gezi esnasında, Sırp milliyetçileri tarafından öldürülmesiyle Birinci Dünya Savaşın başladığını aktaran Prof. Dr. Kalan, Osmanlı Devleti’nin farklı coğrafyalarda açtığı cephelerde değinerek bu dönemde Türk ordusunun harp kabiliyetinin arttığını belirtti.  Prof. Dr. Kalan, Birinci Dünya Savaşı’nda başkent İstanbul’un önemli bir stratejik bölge olduğunu ve düşman donanmasının Çanakkale’yi geçeceği takdirde İstanbul'u kolayca işgal edebileceğini söyledi. Daha sonra Çanakkale deniz ve kara zaferlerine değinen Prof. Dr. Kalan, özellikle Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkasya’da cephelenen Osmanlı ordularının daha sonra Atatürk’ün emrine gireceğine ve bu orduların Millî Mücadele'nin çekirdeği olacağına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ekrem Kalan’dan sonra söz alan Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü ve Tarihçi Dr. Ender Korkmaz ise Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından başlayarak Cumhuriyetin ilanına giden süreci anlattı.

Dr. Korkmaz, Atatürk’ün Yıldırım Ordular Grup Komutanlığı'nı bıraktıktan sonra İstanbul’a geldiğini ve bu dönemde Millî Mücadele fikrini şekillendirdiğini ifade etti. Atatürk’ün İstanbul’da gerçekleştirdiği gözlemler sonucu Anadolu’ya geçmeye karar verdiğini belirten Dr. Korkmaz, Atatürk’ün Bandırma Vapuru’na binerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a varma sürecini ayrıntılarıyla aktardı. Daha sonra Havza ve Amasya Genelgeleri ile Erzurum ve Sivas Kongreleri'nden söz eden Dr. Korkmaz, Atatürk’ün Millî Mücadele'nin siyasi dayanaklarını nasıl oluşturduklarını vurguladı. Dr. Korkmaz; I. ve II. İnönü ile Sakarya Meydan Muharebeleri'ne de değindi. Sakarya Meydan Muharebesi'nde Atatürk’ün ordunun başına geçerek Türk milleti adına büyük bir zafer kazandığını ifade eden Dr. Korkmaz, daha sonra Büyük Taarruz ile düşmanın ülkeden tamamen atıldığını ve bu askeri zaferlerin Lozan Antlaşması ile siyaseten de bir zafere çevrildiğinden söz etti. Dr. Korkmaz, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilân edilmesini anlatarak sözlerini sonlandırdı.

Programa, Türk-Ukrayna akademi ve iş dünyasından önemli simaları katıldı.