Kiev’de Gagauz Günleri

Yazıcı-dostu sürüm

Kiev Yunus Emre Enstitüsü, Ukrayna Gagavuzları Birliği ve Eko-Avrasya Ukrayna Derneği’nin birlikte gerçekleştirdiği Gagavuz Kültür Günleri 5-6 Nisan tarihlerinde Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.

Açılış programına 99 yaşındaki ünlü Gagavuz bilim adamı Prof. Dr. Gleb Dragan ve tarihçi Dr. Stephan Bulgar da katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Ahmet Yağmur Güldere’nin açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte, Ukrayna Gagavuz Birliği adına Doç. Dr. Tudora Arnavut, Odessa Bölgesel Meclisi Başkan Yardımcısı Yuriy Dimçoglo (Dimçoğlu) da birer konuşma yaptılar.

Gagavuzca şarkı ve şiirlerin icrası ile devam eden etkinlikte Dr. Stephan Bulgar’ın, Prof. Dr. Gleb Dragan’ın hayatını anlattığı kitabının tanıtımı da gerçekleştirdi. Oturumun sonunda söz alan Prof. Dr. Dragan ise dili yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Oturumdan ardından “Gagavuz Etüdü” adlı serginin açılışı yapıldı. 5 Nisan günü gerçekleştirilen etkinlikler “Türk-Gagavuz Mutfağı” temalı ikramla sona erdi. Gagavuz Kültür Günleri dâhilinde açılan “Gagavuz Etüdü” adlı sergi 12 Nisan Cuma gününe kadar Kiev Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacak.

Etkinliğin ikinci gününde Gagavuz yönetmen Ivan Patraman tarafından çekilen ve Gagavuz Türkçesi ile beyaz perdeye aktarılan ilk sinema filmi olma özelliği taşıyan “Dünürcülük”, Kiev seyircisiyle buluştu. Yönetmen Ivan Patraman’ın da gösterimde yer aldığı film büyük beğeni topladı. Sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan Patraman, çekmekte olduğu yeni film ile ilgili seyirciye bilgilendirmede bulundu.