Türk Filmleri Haftası Kyiv’de

Yazıcı-dostu sürüm

Kyiv Türk Fimleri Haftası Kyiv Yunus Emre Enstitüsü tarafından; Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Kyiv Kino (Kyiv Sinema Birliği), Kyiv Milli Karpenko Kariy Sinema, Tiyatro, Televizyon Üniversitesinin katkılarıyla 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalde gösterilen Mavi Bisiklet, Hokkabaz, Dedemin İnsanları, Bir Zamanlar Anadolu'da ve Son Mektup adlı filmler Kyiv'deki beş farklı sinema salonunda Ukraynalı sinemaseverlerle buluştu. 

Türk Filmler Haftası etkinliğinin açılış filmi olarak seçilen Yönetmen Ümit Köreken'in "Mavi Bisiklet" filmi 1 Kasım tarihinde  Kyiv'in merkezi sinemalarından olan Kyiv Rus sinemasında gösterildi. Gösterim öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Kyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ve Yönetmen Ümit Köreken katılımcılara hitap ettiler.

Açılış konuşmasında iki ülke arasında gelişmekte olan ilişkilere dikkat çeken Büyükelçi Güldere sinemanın iki ülkenin kültürel etkileşimindeki potansiyel rolüne dikkat çekti. Daha sonra söz alan Yönetmen Ümit Köreken ise “Mavi Bisiklet”in çekim sürecine dair ilginç ayrıntıları paylaştı.

 Aralarında Ukrayna akademik camiası ve sanat çevrelerinden önemli isimlerin bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir katılımcı grubu tarafından izlenilen “Mavi Bisiklet” izleyicilerden büyük beğeni aldı.

Etkinlik sonrasında filmin yönetmeni ile sohbet etme fırsatı yakalayan seyirciler arasında bulunan Ukraynalı sinemacılar film hakkındaki görüşlerini yönetmen Köreken’le paylaştılar.

Türk Film Haftası’nın diğer günlerinde ise "Bir zamanlar Anadolu'da", "Hokkabaz", "Dedemin insanları" ve "Son Mektup" adlı filmler şehrin farklı bölgelerinde bulunan sinemalarda Kyiv seyircisi ile buluştu. Kyiv Türk Fimleri Haftasında gösterilen filmleri yaklaşık 700 seyirci izledi.