Kyiv'de Türk Masalları Anlatıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Maarif Vakfı, Türk Hava Yolları, Eko-Avrasya Derneği ve Kyiv Milli Dil Bilim Üniversitesinin katkıları ile Kyiv Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Masalları Günü etkinliği düzenlendi.

Masalcı Beyza Akyüz “bir varmış, bir yokmuş” ile başlayarak Ukraynalıları Türk masallarının efsunlu sayfalarında dolaştırdı.

Etkinliğe katılan Ukraynalılar “pirelerin berber, develerin tellâl” olduğu Türk masallarını beğeniyle dinlediler. Masalcı Beyza Akyüz, her yaş grubundan onlarca katılımcının yer aldığı etkinlikte bir kahve çekirdeğinin ağzından aşıkların, maşukların ve dere boylarında gezen peri kızlarının hikayesini anlattı.

Etkinliğe katılan yetişkinlerin yanı sıra Kyiv Yunus Emre Enstitüsünün eğitmen ve eğitim materyali ile destek verdiği Kyiv Doğu Dilleri Lisesinden etkinliğe katılan ilköğretim ve lise öğrencileri pür dikkat masalcıyı dinleyerek Türkçelerini geliştirmek için fırsat buldular.

Çiçekler, mumlar ve bir Horasan kilimi ile süslenen sahnede Kırım Tatar Türkü Müzisyen Şevket Yakuboglı Zmorka akordeonu ile Beyza Akyüz’e eşlik etti. Otantik dekor ve akordeon ile rebaptan süzülen Türk müziği notaları masalın katılımcılar üzerindeki etkisini daha da artırdı.

Masalın sonunda elindeki “sihirli” kahve çekirdeklerini dilek sahiplerine dağıtan Masalcı Beyza Akyüz, kızıl tuğlalı evleri ve evlerin etrafındaki demir işlemelerinden etkilendiği Ukrayna’dan yepyeni masallarla Türkiye’ye döneceğini ifade etti.

Etkinliğe katılan Eko-Avrasya Ukrayna Derneği Başkanı Hukukçu Evren Damyan, kendisinin Ukrayna’da hukuk eğitimini tamamladığı dönemde Kyiv’de Türkçe eğitiminin ve Türk etkinliklerinin çok az olduğunu; ancak şimdi Kyiv Yunus Emre Enstitüsünün açılması ile beraber 7’den 70’e her yaş grubu için Türkçe eğitimine ulaşmanın kolaylaştığını ve birçok kültürel etkinlikle Türk kültür ve sanatının Ukrayna’ya tanıtıldığını belirtti.

Türk Masalları Gününe Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’nin eşi Seda Güldere, Kyiv Milli Dil Bilim Üniversitesi Doğu Dilleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sergii Sorokin, Azeri asıllı Ukraynalı Tarihçi Prof. Dr. Ferhat Turanlı’nın yanı sıra Ukrayna akademik ve eğitim dünyasından birçok isim katıldı.

Etkinlikten sonra katılımcılara Türk mutfağından örnekler ikram edildi.